ZAPOBIEGANIE I LECZENIE W CHOROBACH TRZUSTKI

Leczenie w chorobach trzustki powinno być przede wszystkim przyczynowe, skierowane przeciwko chorobie podstawowej. Toteż w lecznictwie chorób trzustki dużą rolę odgrywają metody lecznicze działające skutecznie w chorobach wątroby, dróg żółciowych, żołądka i dwunastnicy. Poza tym naczelną metodą w ostrych chorobach trzustki i w zaostrzeniach przewlekłych jej chorób jest bezwzględny spoczynek (klinotherapia) w postaci leżenia w łóżku z jednoczesnymi ciepłymi okładami na nadbrzusze i śródbrzusze. Dużą rolę w leczeniu chorób trzustki odgrywa leczenie dietetyczne. Ma ono za zadanie nie tylko ile możności oszczędzać chorą trzustkę, ale i dostarczać choremu dostateczną ilość jednostek ciepła, a to ze względu na częsty spadek wagi ciała tych chorych. Dieta powinna być łatwo strawna, przeważnie węglowodanowa z ograniczeniem tłuszczów, których wsysanie w przewodzie pokarmowym jest przeważnie upośledzone. Z tłuszczów zezwala się tylko na deserowe masło i surowe żółtko jaj. W przepisach dietetycznych należy uwzględnić także chorobę podstawową. Pokarmy chory ma spożywać w niewielkiej ilości na raz i dobrze je przeżuwać, [więcej w: martwica balsera, złamanie nosa objawy, poradnia gastroenterologiczna dla dzieci ]

Powiązane tematy z artykułem: martwica balsera poradnia gastroenterologiczna dla dzieci złamanie nosa objawy