WITAMINA P(CITRINA)

WITAMINA P(CITRINA) Jedną z cech działania kwasu askorbinowego jest zapobieganie przepuszczalności naczyń włosowatych. W leczeniu niektórych przypadków ze skłonnością do krwawień, czyli skaz krwotocznych ustalono, że jakkolwiek skłonność ta- daje się leczyć kwasem askorbinowym, to jednak niektóre, naturalne soki jarzynowe, zwłaszcza sok papryki, są skuteczniejsze w użyciu od syntetycznej witaminy C. Przyjęto więc, że występuje tu jakiś inny czynnik który wyodrębniono jako frakcję flawonową i nazwano witaminą P. Czynna frakcja uzyskana z soku cytrynowego, zawierająca ten czynnik, została nazwana citrina i wyciąg wodny całej cytryny zawiera 1,7 mg citriny na l g owocu. Otrzymano z cytryny witaminę P, czyli citrin w postaci krystalicznej. W związku z odkryciem nowej witaminy P gnilec rozpatrywać jako chorobę powstającą z braku dwóch witamin, mianowicie witaminy C P. [przypisy: dentysta płock, pokrowce antyroztoczowe Warszawa, pokrowce antyroztoczowe ]

Powiązane tematy z artykułem: dentysta płock pokrowce antyroztoczowe stomatolog Warszawa