WITAMINA D

WITAMINA D Witamina D, podobnie jak witamina A, należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Poszukiwanie środków leczących krzywicę doprowadził do stwierdzenia że około 10 związków pochodnych sterolu ma własności przeciwkrzywicze. Prawie wszystkie te związki wymagają naświetlani promieniami pozafiołkowymi, by zamienić fizjologicznie nieczynną prowitaminę D w witaminę czynną. Wszystkie te związki zawierają jady sterolowe, które występuje w przyrodzie również w wielu innych związkach nie mających nic wspólnego z witaminą D, jak np. w cholesterolu, w niektórych hormonach płciowych i w ciałach rakotwórczych. Tanret wyodrębnił ze sporyszu ciało zwane ergosterolem; które pod wpływem promieni pozafiołkowych nabiera własności przeciwkrzywiczych. Wyodrębnienie czynnego ergosterolu z wytworów naświetlania pozwoliło zrozumieć różnicę w budowie chemicznej prowitaminy i czynnej witaminy. W roku 1934 zwrócono uwagę na fakt, że postać witaminy D uzyskana z tłuszczu wątroby. wieloryba działa znacznie silniej przeciwkrzywiczo niż czynny ergosterol. Ustalono, że postacią tą jest 7-dehydroholesterol. 7-dehydrocholesterol, czyli witamina D3 i czynny ergesterol, zwany ferolem; czyli witaminą D2, są najbardziej pospolitymi postaciami witaminy D i występują przede wszystkim w tłuszczach ryb i w skórze ludzkiej, można je- znaleźć w drożdżach i w sporyszu oraz w niektórych ach, również w mleku krów, jeżeli były one żywione drożdżami naświetlanymi. [więcej w: pokrowce antyroztoczowe, Stomatolog Kraków, chirurgiczne usuwanie ósemek ]

Powiązane tematy z artykułem: chirurgiczne usuwanie ósemek pokrowce antyroztoczowe Stomatolog Kraków