Alfa-tokoferol jest zóltawym, ciagliwym, oleistym plynem bez zapachu

Alfa-tokoferol jest żółtawym, ciągliwym, oleistym płynem bez zapachu, o przykrym smaku i o ciężarze cząsteczkowym 430. Rozkłada się w gotowaniu i nie rozpuszcza się w wodzie, natomiast rozpuszcza się w tłuszczach i rozpuszczalnikach tłuszczów. OkcferoI jest odporny na ciepło, zasady i kwasy. Łatwo rozkłada się pod wpływem zjełczałych tłuszczów. Tokoferol jest silnym związkiem redukującym C dlatego łatwo ulega utlenianiu przez związki utleniające i sole metali ciężkich. Ze względu na łatwość utleniania się tokoferol używany bywa dziś w mieszaninach witamin jako ochrona innych łatwo utleniających się witamin przed utlenianiem i rozkładem. Witamina E znajduje się w kiełkach pszenicy, tłuszczach roślinnych, w rozmaitych jarzynach, rzeżusze, sałacie, grochu i żółtku jaja. Z witaminą E związane jest. normalne rozmnażanie się. Przy braku bowiem witaminy Ę. niemożliwa jest prawidłowa ciąża. W pierwszej połowie ciąży , w awitaminozie przebieg -jej jest w zasadzie prawidłowy, w:drugiej połowie natomiast, powstaje poronienie. [więcej w: badania przed rezonansem, dyżury aptek wołów, lewatywa jako kara ]

Powiązane tematy z artykułem: badania przed rezonansem dyżury aptek wołów lewatywa jako kara